Trimisul special al cotidianului italian Stampa, Domenico Quirico, rapit in aprilie si eliberat duminica in Siria, si-a povestit "umilinta zilnica" pe care a trait-o in timpul celor 152 de zile de detentie, in care el si belgianul Pierre Piccinin au fost "tratati ca animalele", scrie AFP.
Ziaristul, in varsta de 62 de ani, care a revenit in Italia in noaptea de duminica spre luni, si-a publicat povestea in editia de marti a La Stampa.
Intrat in Siria impreuna cu Pierre Piccinin in 6 aprilie, cu acordul Armatei Siriene Libere (ASL), a fost rapit in imprejurimile "Qoussair, un oras apropiat de frontiera libaneza si care era atunci asediat de Hezbollah, aliat fidel al regimului Bashar al-Assad".
Cel mai probabil tradati de cei doi oameni care ii insoteau, strainii sunt dusi intr-o casa unde sunt batuti. Rapitorii lor, condusi de un anume Abu Amar, sunt rebeli, membri ai Al Faruq, o factiune cu care Occidentul negociaza dar pe care ziaristul o compara cu niste "huligani" care "profita valul islamist si de contextul revolutionar pentru a confisca regiuni intregi de teritoriu, jefuind populatia, rapind oameni si pentru a-si umple buzunarele".
Atunci a inceput ceea ce jurnalistul compara cu o "Odisee", "o epopee extraordinara si teribila".
In iunie sunt nevoiti, la presiunea Hezbollah, sa fuga alaturi de populatia din regiune spre Homs: "barbati, femei, copii, handicapati si persoane in varsta au mers timp de 12 ore, doua nopti consecutive, traversand tara", in total 5.000 - 6.000 de persoane, povesteste el.
In timpul acestui "exod", ii cere lui Abu Amar telefonul pentru a-si contacta familia, dar acesta refuza razand. Un soldat al ASL, ranit la picioare, ii intinde atunci telefonul sau mobil: "este singurul gest de mila pe care l-am vazut timp de 152 de zile", a scris el.
"Chiar si copiii si batra