În cazul în care România renunţă la proiectul Roşia Montană, canadienii de la Gabriel Resources spun că vom pierde sume mari de bani. ECONOMICA.net a realizat o analiză la rece, a oportunităţilor pe care le-ar pierde România prin anularea proiectului de lege pentru exploatarea de la Roşia Montană.
Potrivit ECONOMICA.net cifrele arată că se vor pierde 20 de miliarde de dolari.
O zonă săracă şi fără nicio oportunitate
Locuitorii din zona Roşia Montană nu au, în majoritate, de muncă. Foşti mineri în Apuseni, unii iau ajutoare sociale, alţii nici măcar atât. Zona era părăginită şi lipsită de orice oportunitate de dezvoltare. Astăzi, însă, după 16 ani de scandaluri şi dezbateri între ecologişti, localnici şi compania care vrea să extragă aurul, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC - deţinută în proporţie de 20% de Minvest Deva şi de 80% de compania canadiană Gabriel Resources), zona are un uşor iz de mai bine. Case monument renovate şi promisiuni pentru o zonă turistică în care sunt situri arheologice însemnate, dar care necesită investiţii, acestea sunt cele invocate de investitori.
Aceştia spun că, până acum, au investit 17 milioane de dolari în reabilitarea şi valorificarea patrimoniului din zonă, şi că ar fi urmat să investească alte 70 de milioane de dolari.
În ce priveşte locurile de muncă, promisiunile vorbesc despre peste 2.300 directe în perioada construcţiei minei, 880 directe pe perioada operării şi un total de peste 3.600 indirecte pe durata operării exploatării. Aceasta, în condiţiile în care 80% dintre locuitori nu sunt angajaţi nicăieri, iar judeţul Alba (în care se află exploatarea) deţine cea mai mare rată de şomaj din Regiunea Centru în 2013. Pentru comparaţie, în toată regiunea erau înregistrate 58.126 de persoane fără muncă, adică 13,2% la nivel naţional, la sfârşitul lunii iunie.
Bani