Modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va începe la 1 octombrie şi ar urma să fie finalizată în cinci ani, iar suma alocată proiectului este de 77 mil. euro, cea mai mare parte a banilor fiind împrumutaţi de la Banca Mondială.
Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor, speră ca în urma aplicării acestui proiect evaziunea fiscală din România să scadă cel mult la nivelul altor state din Uniunea Europeană, iar angajaţii administraţiei fiscale să fie „oneşti şi profesionişti“.
„Eu mi-am asumat ca ministru două obiective majore: unul este reducerea semnificativă a evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat. Mă interesează ca prin modernizarea activităţii agenţiei fiscale, aceste structuri să fie flexibile şi profesioniste. Vrem să evităm situaţia din prezent în care punem contribuabilii de nenumărate ori pe drumuri, să vină la administraţia fiscală ca să îşi coreleze evidenţele lor cu cele ale Fiscului“, susţine Chiţoiu.
În România, ponderea veniturilor bugetare în PIB nu reuşeşte să depăşească 33%, plasându-se sub media europeană de 40%. Guvernele care s-au succedat la putere în ultimul deceniu au tot susţinut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar aceasta a rămas doar un obiectiv fără conţinut repetat prin discursuri de ani şi ani de zile.
Statul nu reuşeşte să colecteze mai mulţi bani, iar evaziunea fiscală nu a fost redusă vizibil. Evaziunea fiscală se ridică la circa 20% din PIB, adică aproape 30 miliarde de euro, potrivit unor estimări.
Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei fiscale finanţat de Banca Mondială, care a durat tot cinci ani.
Programul din Bulgaria a vizat printre altele simplificarea structurii administraţiei fiscale prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, ia