Este o adevarata distractie sa pregatesti placinta cu ceapa si branza. Este savuroasa si perfecta in orice moment al zilei.
Ca sa o faci ai nevoie, pentru blat, de 120 de grame de unt, 200 de grame de faina, un praf de sare, iar pentru umplutura de 25 grame de unt, trei-patru cepe mari, sare si piper proaspat macinat, o lingurita cu cimbru uscat, 250 de grame de telemea (de capra, oaie sau feta) putin sarata si mai uscata, rasa grosolan, si un ou.
Pune intr-un castron untul, faina si sarea si framanta bine pana rezulta un aluat nisipos, adauga 2-3 linguri de apa foarte rece pentru a lega amestecul. Framanta usor aluatul pana se omogenizeaza complet.
Incearca si: Tort cu orez si portocale
Imparte aluatul in doua bucati. Una mai mare, alta mica. Intinde bucata mare de aluat intr-o tava rotunda, putin adanca. Tava nu trebuie unsa. O poti face direct cu degetele si cu podul palmei. Ridica putin aluat pe marginea tavii. Bucata mica de aluat intinde-o bine aproape pe dimensiunea tavii (o sa acopere ca un capac umplutura de ceapa si branza). Acopera blatul cu o folie de plastic, inveleste si blatul mic in folie si pune aluatul cu tot cu tava in congelator pentru 15 minute.
In timpul acesta toaca ceapa solzisori si caleste-o in unt timp de 10 minute. Pune sare (foarte putina), piper din blesug si cimbru. Adauga 100 de mililitri de apa (sau vin alb) si fierbe totul pana ce se evapora tot lichidul. Da ceapa deoparte sa se raceasca. Bate oul ca pentru omleta si lasa-l deoparte.
Incearca si: Pizza perfecta, facuta in casa
Pune in gacoace de aluat jumatate din cantitatea de ceapa, apoi jumatate din branza rasa, apoi restul de ceapa si, la final, branza ramasa. Acopera umplutura cu capacul de aluat si sigileaza placinta cu oul batut intins uniform. Fa cateva crestaturi in mijlocul placintei si da-o l