Propunerea lansată luni de secretarul american de Stat, John Kerry, dar „fabricată” în laboratoarele de la Moscova şi Teheran, ar putea dezamorsa tensiunile internaţionale privind conflictul din Siria. Statele interesate de conflict au salutat soluţia diplomatică, care presupune ca Assad să dea pe mâna comunităţii internaţionale arsenalul de arme chimice, preferându-o în faţa unei intervenţii militare care ar putea degenera.
În urmă cu mai bine de o săptămână, site-ul DEBKAfile relata, citând surse militare, despre o propunere lansată de Moscova şi Teheran regimului de la Damasc. Un înalt oficial iranian îi propusese lui Assad să-şi ducă toate armele chimice, sub supraveghere ruso-iraniană, la Teheran. Câteva zile, un reprezentant al opoziţiei siriene anunţa într-o conferinţă de presă la Istanbul că Assad şi-a mutat armele chimice cu ajutorul a trei convoaie, care au luat-o în trei direcţii diferite.
În timp ce Obama şi apropiaţii săi duceau muncă de convingere acasă, Kerry lansa luni, de la Londra, o propunere foarte asemănătoare celei „fabricate” de ruşi şi iranieni. Dacă Assad înmânează armele chimice comunităţii internaţionale, intervenţia în Siria ar putea fi contramandată. Reacţiile după această declaraţie au curs în lanţ. Rusia saluta propunerea, Assad se arăta de acord şi Obama considera „potenţial pozitiv” planul de dezarmare al ruşilor. Mai mult, votul în Senat pentru aprobarea acţiunii militare în Siria s-a amânat, fiind iniţial programat pentru miercuri.
Iranul, coautor al propunerii de dezarmare, a anunţat marţi că „primeşte favorabil” niţiativa Rusiei cu privire la o plasare sub control internaţional a armelor chimice în Siria. „Vrem ca regiunea noastră să fie curăţată de toate armele de distrugere în masă (...). Este necesar ca aceste eforturi să vizeze, de asemenea, armele chimice de care dispun grupările rebele siriene", a declarat