Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii bolile cardiovasculare sunt responsabile, la nivel global, de moartea a 17 milioane de oameni în fiecare an
În istoria omenirii cauzele mortalităţii au fost diverse. În timpuri îndepărtate moartea era provocată de bolile infecţioase, în zilele noastre, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de deces. Deşi pentru europeni, în general, veştile sunt bune, deoarece conform unui studiu publicat în revista European Heart Journal, numărul celor care îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, în ceea ce priveşte ţara noastră a fost înregistrată o creştere uşoară, dar semnificativă a deceselor cauzate de boli cardiovasculare.
De cele mai multe ori, nivelul de colesterol este incriminat ca fiind una dintre cauzele principale ale acestei categorii de afectiuni. Atunci colesterolul ne este prieten sau duşman? Dincolo de definiţiile din dicţionare, cu siguranţă este o substanţă vitală care se găseşte în toate celulele corpului nostru. Cu ajutorul său, organismul uman sintetizează hormoni, vitamina D şi acizii biliari, atât de necesari digestiei. În general, organismul uman îşi poate fabrica tot colesterolul de care are nevoie. Pe de altă parte, fiecare dintre noi introduce în organism cantităţi suplimentare, odată cu alimentele pe care le ingerăm.
Un ”colesterol mare” înseamnă că avem prea mult colesterol în fluxul de sânge din vasele sistemului circulator. Dar numai acest fapt, nu presupune ca ne simţim rău, că ne doare ceva, ca avem simptome - deci nu ne alarmăm. De aceea, mulţi oameni nu ştiu că au un nivel ridicat de colesterol dacă nu îşi fac un simplu test de sânge.
Prejudiciile pe care le produce un nivel ridicat al acestei substanţe sunt bine cunoscute: colesterolul în exces pătrunde în pereţii arterelor, se depune în plăci de aterom, car