Situaţia dezastruoasă în care a ajuns sistemul de sănătate publică din România este taxată de tot mai mulţi români. Potrivit unui studiu în domeniu, tot mai mulţi bolnavi se adresează serviciilor medicale private în detrimentul celor de stat. Dacă în 2009, doar 57% dintre români au spus că s-au tratat în clinici private, anul acesta procentul lor a depăşit 80%. Şi sumele alocate tratării în clinicile private au crescut exponenţial, ajungând, în 2013, la aproximativ 300 milioane de euro.
Studiul MEDIBUS 2013 vine să confirme starea precară a sistemului public de sănătate, cu spitale în care echipamentele zac nefolosite din cauza birocraţiei şi cadre medicale care preferă să muncească în străinătate deoarece pot câştiga un salariu de cel puţin zece ori mai mare decât în România.
În ciuda prelungitei crize economice care continuă să afecteze bugetele românilor, trendul crescător al apelării la servicii medicale în regim privat s-a menţinut de-a lungul anilor (de la 56,9% în 2009 atât în Bucureşti, cât şi în provincie – oraşe cu peste 100.000 locuitori, la 85,6% - Bucureşti – respectiv 80,9% - provincie - în 2013). Principalele motive acestei creşteri au fost identificate de realizatorii studiului - MednetMarketingResearchCenter: expansiunea continuă a clinicilor şi cabinetelor medicale private precum şi a laboratoarelor şi spitalelor private concomitent cu mărirea capacităţii acestora de a trata pacienţii; profesionalismul şi amabilitatea personalului, precum şi dotarea tehnică a clinicilor/spitalelor private; dificultăţile financiare şi starea precară a sistemului public de sănătate.
Analizând tipologiile de accesare a serviciilor medicale în regim privat în intervalul 2012 – 2013, studiul arată că pentru aproximativ o treime dintre respondenţii din Bucureşti (31,8%), acest lucru înseamnă exclusiv apelarea la o clinică medicală privată. În cazul pro