Oboseala intensă şi prelungită, somnolenţa, stresul accentuat sau durerile de cap sunt simptome specifice asteniei de toamnă. Toate aceste manifestări pot fi însă combătute cu ajutorul unei alimentaţii adecvate
Astenia de toamnă poate apărea la orice vârstă şi la orice persoană, însă cele mai afectate sunt femeile cu o viaţă activă şi stresantă. De cele mai multe ori, aceste simptome încep să apară în primele zile ale toamnei, când vremea începe să se răcească şi zilele se micşorează, dar uneori manifestările se pot prelungi până în perioada de iarnă. Cele mai bune alimente care combat astenia de toamnă sunt cerealele, legumele şi fructele, sucurile proaspete de legume şi fructe, mierea, ceaiurile de plante, carnea, laptele şi ouăle.
Dovleacul
Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos, fapt pentru care sunt recomandate în dieta astenicilor. Dovleacul poate fi consumat copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii şi castraveţi sau stors, sub formă de suc. Dacă vom consuma 50 de grame de seminţe de dovleac prăjite pe zi ne vom asigura doza zilnică de 300 de mg de magneziu. Şi sucul de dovleac este un bun remediu. Amestecă 50 de ml de suc proaspăt de dovleac cu o linguriţă de miere şi simptomele asteniei se vor atenua. Atenţie! Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric sau cu diabet avansat.
Cerealele
Cerealele conţin vitamine şi minerale care ne oferă energia de care avem nevoie în această perioadă. Aşadar, se recomandă ca zilnic, la micul dejun să consumăm o porţie de cereale cu lapte sau cu iaurt.
Fructele
Consumă zilnic între 200 şi 300 de grame de fructe proaspete, portocale, lămâi, grapefruit, mere, pere, prune, struguri, banane, nuci sau gutui, deoarece sunt deosebit de eficiente pentru astenia de toamnă. Şi sucurile proaspete de fr