Un nou act legislativ pentru prevenirea si gestionarea amenintării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive a fost propus de Comia Europeana. În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive si se află într-o crestere rapidă.
Se preconizează că invaziile de specii alogene în Europa se vor intensifica ca urmare a volumului si a dimensiunilor tot mai mari ale schimburilor comerciale si ale călătoriilor, ceea ce va determina transportarea a tot mai multor specii în întreaga lume.
Regulamentul privind prevenirea si gestionarea speciilor alogene invazive are la bază Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor si Strategia UE pentru 2020 în domeniul biodiversitătii.
Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi întocmită împreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor si a unor dovezi stiintifice. Ar urma ca anumite specii să fie interzise în UE, în sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achizitionate, utilizate, răspândite sau comercializate. Vor fi luate măsuri speciale pentru a depăsi problemele rezultate pentru comercianti, crescători sau proprietari de animale de companie în perioada de tranzitie.
Se propun trei tipuri de interventie:
- prevenire: statele membre vor organiza controale pentru a preveni introducerea intentionată a unor specii care prezintă motive de îngrijorare. Trebuie precizat însă că numeroase specii ajung în UE în mod neintentionat, sub formă de contaminanti în produse sau de „pasageri clandestini” în containere. Va trebui ca statele membre să întreprindă actiuni de identificare a acestor căi de introducere si să adopte măsuri corective;
- avertizare timpurie si rea