Executivul de la Chişinău urmează să aprobe în şedinţa din 11 septembrie o nouă listă a întreprinderilor scoase la privatizate, ce cuprinde circa 200 de companii şi obiective din proprietatea statului cu o valoare ce poate depăşi un miliard de euro.
Unele precum Moldtelecom, UNIC, Tutun-CTC şi Banca de Economii au figurat şi în precedenta, o parte fiind expuse de câteva ori la concursuri de privatizare.
Companii strategice
Totodată, chiar dacă a cedat recent controlul asupra Băncii de Economii, Guvernul este gata să expună la vânzare şi pachetul de blocaj de 33,33% plus o acţiune ce i-a mai rămas în proprietate. În lista bunurilor supuse deetatizării ce urmează să fie examinată miercuri de către Guvern au fost incluse întreprinderi strategice ca Air Moldova, RED Nord şi RED Nord-Vest, cele trei CET-uri, dar şi companii aflate în insolvabilitate, precum Aroma, Moldresurse, Vinuri Ialoveni sau Circul din Chişinău.
Foarte atractive ar putea fi câteva terenuri şi imobile din centrul Capitalei pe care sunt amplasate instituţii medicale. În proiect nu e specificat însă despre ce terenuri e vorba. De exemplu, în document este inclus un complex de bunuri imobile cu un teren aferent de 2,85 de hectare de pe strada Ştefan cel Mare 163, adresă ce coincide cu cea a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“.
În listă se regăseşte şi adresa Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, amplasat vizavi de Ambasada Rusiei din Chişinău.
Valoarea de bilanţ a acestor active nu este nici măcar specificată în proiect, dar cea de piaţă ar putea fi de zeci de milioane de euro.
Aşteptăm investitori
Autorităţile explică necesitatea deetatizării prin faptul că multe dintre aceste întreprinderi sunt administrate prost, degradează şi în curând nu vor valora nimic. Totodată, se mizează pe faptul că vor fi atraşi investitori