În cursul zilei de ieri, 9 septembrie a.c., a fost publicat peinternet textul unei petiții inițiate de timișoreni și care urmează să fie adus la cunoștința primarului Nicolae Robu.
Petiția se referă la poluarea din oraș, cu precădere la situația care îi afectează pe cetățenii care locuiesc în zonele din proximitatea platformelor industriale ale orașului.
Mesajul disperat al timișorenilor care își expun copiii la poluarea constantă cu substanțe nocive provenite de la fabricile care funcționează chiar în apropierea cartierelor de locuințe ale orașului vine la puțină vreme după ce au fost făcute publice concluziile Agenției pentru Protecția Mediului Timișoara, care, în urma monitorizării parametrilor aerului în intervalul 4 iulie – 28 august a.c., a conchis că nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației admise pentru indicatorul particule în suspensie PM10.
Raportul a fost citat, de altfel, și la întâlnirea de luni de la Prefectura Timiș a Grupului pentru analiza modului de aplicare a Programului integrat de gestionare a calității aerului pentru aglomerarea urbană Timişoara, coordonat de subprefectul Liliana Oneț.
Dincolo de ceea ce se constată, însă, din partea autorităților, rămâne îngrijorarea legitimă a cetățenilor față de calitatea aerului pe care îl respiră.
“Încă din martie 2011, Comisia Europeană transmite Timișoarei că încalcă regulile europene de mediu, prin depășirea limitelor admise ale poluării, iar un raport al Organizației Mondiale a Sănătății ne poziționează în topul celor mai poluate 5 orașe din Europa.
Numeroase rapoarte de expertiză privind calitatea aerului prezintă rezultate contradictorii: de la aer curat, la surse majore de poluare cu compuși organici volatili, inclusiv cancerigeni, care se găsesc în zona Platformei industriale din nordul orașului.
Noi, timișorenii, ne tratăm (chiar și de plămâni) l