Reducerea contribuţiei la asigurările sociale (CAS) cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei şi depinde de acoperirea acestei finanţări din alte surse, a afirmat în faţa senatorilor PSD, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.
„Dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de 3 miliarde, se poate. E, de asemenea, o decizie de oportunitate şi economică, dar şi politică, între diferite opţiuni de politici publice: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse, scăderea cotei generale de TVA, scăderea CAS, fie măsuri pe parte de creştere a cheltuielilor, care să stimuleze economia în 2014“, a spus Voinea.
Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie să fie făcute foarte conservator, fără să se plece de la premisa creşterii colectării ca urmare a scăderii taxelor şi că dacă va avea loc o astfel de evoluţie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.
„În sensul celălalt, dacă nu are loc creşterea colectării, deja a fost bugetat faptul că nu are loc creşterea colectării, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a făcut cu TVA la pâine, unde toată pierderea potenţială ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni şi a fost bugetată integral, deşi o parte din economia subterană va ieşi la lumină şi pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei“, a mai spus Voinea.
La sfârşitul lunii august, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat că a primit mandatul BPN al PNL pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%. Potrivit lui Chiţoiu, golul de venituri bu