După mesele copioase, unde facem excese alimentare, pot apărea indigestia sau alte probleme de acest gen. Îţi venim în ajutor cu o trusă specială cu remedii naturale, menite să prevină şi să trateze toate aceste neplăceri.
Mâncatul prea mult sau prea repede, alimentele bogate în grăsimi, produsele de fast-food, alcoolul sau preparatele picante duc, în cele mai multe dintre cazuri, la apariţia problemelor digestive. Senzaţia de arsură în partea de sus a stomacului, de greaţă, de balonare, sughiţul sau diareea, toate pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul leacurilor oferite de natură. Remediile din plante stimulează secreţia biliară, pancreatică şi intestinală, prevenind neplăcerile gastrointestinale. Nu doar că le poţi prepara uşor, ci sunt lipsite şi de efecte adverse.
Ceaiul de anason, digestivul de dinainte de masă
Fitoterapeuţii recomandă ceaiurile de anason şi de chimen, recunoscute ca fiind bune stimulente pentru digestia încetinită. Pe lângă efectul stimulent gastric, ceaiurile au şi acţiune carminativă (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale). Prepari ceaiul aromatic de anason dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, filtrează şi bea ceaiul în mai multe reprize înainte cu o oră de masă. În funcţie de preferinţe, ceaiul poate fi îndulcit cu miere de albine. La fel de eficient este şi ceaiul de chimen, care trebuie băut călduţ pentru a beneficia din plin de acţiunea lui calmantă. Pune 1-2 linguriţe de seminţe de chimen la 250 ml de apă fierbinte şi lasă vasul acoperit timp de 15 minute. Strecoară şi bea cel mult două căni de ceai pe zi. Poţi încerca şi: ceaiul de mentă (2 linguri de plantă la o cană de apă/ cel mult două căni pe zi) şi cel de anghinare (o lingură de frunze la 250 ml de apă clocotită/ 2 căni pe zi).
Coaja de portocală previne senzaţ