Zalăul nu are nevoie de nicio schimbare legislativă pentru a scăpa de câinii comunitari, pentru că problema este ţinută deja sub control de serviciul de ecarisaj ce funcţionează în cadrul Citadin SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Zalău. Cel puţin asta susţine purtătorul de cuvânt al societăţii, Paul Maghiu, care precizează că în adăpostul de pe strada Fabricii sunt în acest moment doar 17 câini, în condiţiile în care acolo au fost amenajate 55 de locuri pentru patrupede.
Potrivit lui Maghiu, echipele de ecarisaj au adunat anul acesta de pe străzile din Zalău 279 de câini comunitari. „După ce sunt capturaţi, câinii sunt deparazitaţi – dacă este cazul – iar apoi se aşteaptă patru – cinci zile pentru a putea fi revendicaţi sau adoptaţi. Dacă nu îi cere nimeni, câinii bolnavi sunt eutanasiaţi, în timp ce câinii sănătoşi sunt crotaliaţi, sterilizaţi şi puşi în libertate”, explică el traseul maidanezilor din Zalău. Dintre cei 279 de câini capturaţi anul acesta de hingheri, doar 10 au fost adoptaţi sau revendicaţi. 10 au fost puşi în libertate după ce au fost crotaliaţi şi sterilizaţi, iar 259 de câini, bolnavi, au fost eutanasiaţi.
Eutanasierea câinilor bolnavi reprezintă o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic. Costul eutanasierii, ce include eutanasierea în sine, dar şi transportul şi incinerarea cadavrului, ajunge, în medie, la Zalău, la aproximativ 270 de lei, în timp ce cheltuiala medie cu crotalierea, sterilizarea şi întreţinerea câinilor sănătoşi este de aproximativ 352 de lei.
Iubitorii de animale din Zalău care doresc să adopte câini de la adăpostul de pe strada Fabricii pot suna zilnic, de luni până vineri, între orele 7.00 – 15.00, la numărul de telefon 0260 – 612837, pentru a afla ce demersuri au de făcut.
Zalăul nu are nevoie de nicio schimbare legislativă pentru a scăpa de câinii comunitari