În timp ce în Parlament deputaţii votau legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nerevendicaţi după 14 zile, în stradă, maidanezii făceau victime.
Zilnic, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, se prezintă peste 30 de pacienţi cu răni provocate de muşcăturile de câini. Trei persoane au fost atacate marţi în Bucureşti, printre care şi o femeie de 85 de ani, în sectorul 4 al Capitalei. Celelalte două atacuri au avut loc în sectorul 6, iar una dintre victime se afla pe bicicletă când a fost muşcată de câini.
Dar numărul persoanelor care umplu holurile Centrului Antirabic de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” este mult mai mare. De la începutul lunii septembrie s-au prezentat zilnic, în medie, 30 de persoane cu plăgi provocate de muşcături de câini. Cu toate acestea, coordonatorul Centrului Naţional Antirabic, medicul dr. Gabriel Colţan, declară că numărul a scăzut cu aproximativ jumătate faţă de lunile precedente. Explicaţia pe care o găseşte Gabriel Colţan este că, probabil, oamenii au devenit mai vigilenţi din cauza mediatizării puternice a tragediei petrecute săptămâna trecută, când un copil de patru ani a fost sfâşiat de câini, lângă Parcul Tei. Cu toate acestea, numai luni, 9 septembrie, s-au prezentat 36 de persoane atacate de câini la Institutul „Matei Balş”, dintre care 7 copii şi 29 de adulţi, iar uneia din aceste persoane i-a fost necesară administrarea serului antirabic.
Muşcată de două ori
Dincolo de statistici, atmosfera din sala de aşteptare a Centrului Antirabic este apăsătoare. Oamenii aşteaptă, în linişte şi cu privirile pierdute, să intre în sala unde li se va administra vaccinul antirabic. Unii au venit de acasă, pe picioarele lor sau în taxiuri oprite chiar în faţa Centrului, alţii au fost aduşi cu Ambulanţa de la alte spitale unde erau internaţi. Dacă încep să vorbească despre ce li s-a înt