Conform normativelor în vigoare ar trebui angajat un psiholog la 800 de elevi. Cel mai mare deficit se înregistrează la nivelul elevilor de gimnaziu, unde sunt doar trei psihologi în tot judeţul.
În şcolile din judeţul Neamţ sunt angajaţi 28 de psihologi şcolari. Doar trei dintre aceştia lucrează într-o şcoală de gimnaziu şi 25 sunt angajaţi la liceele din judeţ. La cei 28 de psihologi s-au programat pentru discuţii şi consultaţii, din proprie iniţiativă, peste 2.000 de elevi din judeţ, numai în anul şcolar trecut. Tot în anul şcolar trecut, în judeţ s-au înregistrat, în fiecare lună, în jur de 400 de cazuri de violenţă, în care au fost implicaţi, tot în fiecare lună de şcoală, mai mult de 1.000 de elevi, cei mai mulţi dintre ei elevi de gimnaziu. Elevi care îşi rezolvau problemele şi neîmplinirile aruncând în dreapta şi în stânga expresii jignitoare, îmbrâncindu-şi colegii şi împărţind pumni şi palme. Cei 28 de psihologi din judeţ au în grijă 60.000 de elevi, depăşind cu mult norma de un psiholog la 800 de elevi – considerată de specialişti, oricum, mult prea mare. “Noi am făcut numeroase demersuri pentru a fi angajaţi mai mulţi psihologi şcolari, dar nu am primit niciun răspuns pozitiv. Nu avem speranţe că în anul şcolar care abia va începe va fi altfel decât a fost până acum”, a spus profesoara Melania Pleşa, director al Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Neamţ, instituţie care manageriază activitatea psihologilor din judeţ.
Aceasta consideră că absenteismul, problemele de adaptare la şcoală, dificultăţile la învăţătură şi tulburările de comportament pot fi corectate foarte bine cu ajutorul psihologilor. “Tot mai mulţi copii se confruntă cu probleme emoţionale, care îi fac să se adapteze greu la viaţa de şcolar, la societate. Contextul social în care trăim, faptul că foarte mulţi copii nu îşi au părinţii aproape – fi