Guvernul a aprobat pe 4 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin. Motivul invocat este incapacitatea de plată în care se afla regia, ceea ce poate conduce la încetarea activităţii, susceptibilă de a provoca inclusiv catastrofe ecologice. Administratorul special va fi numit prin ordin al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Ordonanţa de guvern a fost publicată ieri în Monitorul Oficial.
RAAN Dr. Tr. Severin este al doilea mare consumator de cărbune produs la CE Oltenia, care intră în insolvenţă în această lună, după CET Oradea. Minerii din Motru şi Husnicioara sunt în pericol să rămână fără locuri de muncă, dacă se va ajunge la închiderea producătorului de apă grea. Pe de altă parte, complexul Energetic Oltenia va fi în imposibilitatea de a recupera creanţe de sute de milioane de lei noi de la RAAN.
Posibilă catastrofă ecologică
RAAN produce inclusiv apa grea pentru centrala nucleara de la Cernavoda. Printre motivele invocate de guvern figurează "incapacitatea de plată în care se afla RA Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii,fapt ce poate provoca catastrofe ecologice, fiind ştiut că în instalaţiile RAAN Sucursala ROMAG PROD se vehiculează 500 de tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal si exploziv, ce trebuie ars, in caz de sistare a producţiei de apa grea, rezultând o cantitate importanta de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influente negative asupra mediului si sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere", potrivit ordonanţei de urgenta care a fost publicata marţi in Monitorul Oficial.
Pentru a putea introduce RAAN in insolventa, guvernul a adoptat ordonanţa prin derogare de la legea nr 85/2006 privind insolventa, care nu se aplica regiilor autonome. Administratorul special