Antropologul Margaret Meat spunea: „Nu te îndoi niciodată că un grup mic de oameni care gândesc şi sunt dedicaţi pot schimba lumea. Adevărul e că e singurul lucru ce a salvat lumea până acum”. Iar de trei ani, această axiomă este demonstrată de către tinerii care participă cu entuziasm şi dăruire la proiectul „Dumbrăviţa verde”.
Cum spunea şi John F. Kennedy „Realitatea supremă a timpului nostru e… vulnerabilitatea planetei”. Pornind de la această realitate, tinerii din Dumbrăviţa se implică anual într-un proiect special al Asociaţiei Nemus, sprijinit de UAC Europe: „Dumbrăviţa Verde”. Derulat anual, de trei ani consecutiv, „Dumbrăviţa verde” este probabil singurul proiect de acest fel derulat de o entitate privată din România, care înţelege responsabilitatea socială şi implicarea în comunitate, de aceea a fost apreciat la nivel judeţean şi chiar naţional, primind aprecieri, premii şi diplome de felicitare.
Însă, dincolo de funcţia educativă şi de protecţie a mediului, proiectul relevă un adevăr extrem de important: faptul că putem schimba şi îndrepta lucrurile prin noi înşine, aşa cum reuşesc cei 50 de tineri din Dumbrăviţa în fiecare an.
Acest proiect urmăreşte ecologizarea râurilor şi a cât mai multor zone din comuna Dumbrăviţa prin angrenarea tinerilor din cele 6 localităţi ale comunei într-o acţiune de voluntariat. Pentru atingerea acestui scop, în perioada 3-6 septembrie s-a organizat o acţiune de ecologizare denumită Dumbrăviţa Verde. 50 de tineri din cele 6 sate ale comuniei Dumbrăviţa au avut posibilitatea să înveţe ce înseamnă voluntariat şi cum trebuie să se organizeze şi să se desfăşoare munca în echipă, în aşa fel încât să fie eficienţi şi să aibă cel mai bun randament în atingerea obiectivului propus. La finalul proiectului, fiecare participant a primit un premiu şi o diplomă de participare care au fost înmânate