Polonia va pune accentul, în principal, pe cărbune şi pe gaze de şist pentru asigurarea independenţei energetice, reducând investiţiile în energiile regenerabile, potrivit premierului polonez Donald Tusk.
”Vrem să avem surse de energie regenerabilă însă huila şi lignitul, şi în curând gazele de şist, vor rămâne principalele noastre surse de energie. Reducerea emisiilor de CO2 se va face prin tehnologie şi nu prin limitarea producţiei de cărbune”, a mai spus Tusk, citat de AFP.
În prezent, aproape 90% din energia electrică din Polonia este produsă pe bază de cărbune, iar termocentrala pe bază de lignit de la Belchatow este instalaţia care emite ccea mai mare cantitate de CO2 din Europa, potrivit Agerpres. Din estimările autorităţilor de la Varşovia reiese că rezervele de cărbune sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile ţării timp de 150 de ani.
De asemenea, Polonia a demarat recent exploatarea, deocamdată cu caracter experimental, a gazelor de şist însă Guvernul polonez intenţionează să investească 12,5 miliarde de euro până în 2020 pentru a exploata zăcămintele de gaze de şist. Această ţară cu 38 de milioane de locuitori consumă în prezent 14 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care două treimi sunt importate din Rusia.
Premierul polonez nu a făcut marţi nicio referire la energia nucleară, însă în luna iunie a acestui an Donald Tusk a declarat că proiectul vizând construcţia a două centrale nucleare cu o capacitate de 3.000 de megawaţi fiecare, dintre care prima urma să intre în serviciu în 2024, ar putea fi amânat pentru mai mulţi ani din cauza creşterii importanţei gazelor, în special a gazelor de şist, în topul surselor de energie. Rezervele de gaze de şist ale Poloniei sunt evaluate undeva între 800 şi 2.000 de miliarde de metri cubi.
Organizaţiile de protecţie a mediului înconj