Oboseala persistenta, slabiciunea musculara, constipatia, amorteala si furnicaturile in maini si picioare, problemele de echilibru, depresia, "ceata" mentala, pierderile de memorie, gustul amar din gura sau umflarea cavitatii orale sunt simptome ale carentei de vitamina B12.
Printre alte motive, corpul nostru are nevoie de vitamina solubila in apa B12 pentru a fabrica celule sanguine rosii sanatoase, pentru functionarea corecta a sistemului nervos si pentru sinteza ADN, materialul genetic al tuturor celulelor. Lipsa sau cantitatea insuficienta de B12 produce o serie de tulburari, dintre care multe sunt ascunse sau greu diagnosticabile.
"Este o problema mai grava decat cred majoritatea oamenilor, pentru ca simptomele deficientei de B12 sunt rareori diagnosticate corect si deseori nici nu sunt recunoscute", sustine expertul nutritionist Lisa Hark, autoare a cartii Nutrition for Life. Cercetarile efectuate in cadrul celebrului Framingham Study (desfasurat in localitatea omonima din Massachusetts inca din 1948, pe trei generatii succesive de subiecti) au aratat ca 12% dintre adultii in varsta aveau carente de B12.
Spre deosebire de alte carente nutritive, lipsa vitaminei B12 deseori nu poate fi decelata din cauza ca simptomele apar treptat si sunt relativ vagi.
In afara faptului ca lipseste organismul de energie, carenta de B12 poate duce la anemie si chiar la afectarea sistemului nervos. Mai mult, un studiu efectuat in 2012 in Australia a aratat ca si deficientele usoare de B12 sunt asociate cu un risc crescut de tulburari cognitive, dementa si boala Parkinson.
Cine risca
Oricine poate avea o carenta a vitaminei B12, dar riscul este mult mai mare pentru persoanele care au o suferinta digestiva precum boala celiaca, boala lui Crohn sau anemie pernicioasa (o boala a sistemului auto-imunitar care impied