“Ori e Blat si trece proiectul pe repede inaninte fara nici o comisie de analiza si control ori Premierul Ponta poate sa uite de vizita in SUA”, spune economistul Lucian Isar, in contextul declaratiilor politice de luni privind Rosia Montana.
“Dinamica pretului actiunilor companiei implicate in proiectul Rosia Montana (au cazut cu 50% pe un rulaj pana la ora aceasta de 20 de ori media zilnica) sugereaza ca actionarii nu cred in povestea Premierului Ponta cu procesul ca si justificare pentru curiozitati”, a scris luni Lucian Isar pe site-ul sau.
O strategie de trading pe aceasta actiune “ responsabila social” ar fi fost sa intri “short” adica sa o vinzi direct sau sintetic. Cu leverage profitul ar fi fost semnificativ, explica Isar.
“Cand Premierul Ponta a facut poza cu Presedintele Hollande, Vinci a intrat in carti din nou pentru Autostrada Comarnic Brasov. Cand Premierul Ponta a facut poza cu Cancelarul Merkel, companiile germane au fost platite. Desi corelatia poate fi doar aparenta, fara un blat in Parlament si cu Rosia Montana si iminent cu Chevron respinse, vizita Premierului Ponta in SUA nu va mai avea loc si se deschide calea catre un nou Guvern si un nou Premier”, puncteaza Lucian Isar.
Declaratiile de luni ale autoritatilor romane privind posibila anulare a proiectului minier de la Rosia Montana au dus la prabusirea actiunilor Gabriel Resources.
La Bursa din Toronto, titlurile GBU pierdeau, in jurul orei 9.58 AM (ora Canadei) aproape 70%, pana la 0,4 dolari/titlu. Evolutia in timp real a actiunilor o puteti vedea aici.
Potrivit analistilor bursieri, evolutia era de asteptat, avand in vedere amploarea protestelor la adresa proiectului Rosia Montana si mai ales declaratiile autoritatilor romane privind posibila respingere a proiectului in Parlament.
Gabriel Resources detine in p