Chiar dacă bătălia din Dealul Spirii din Bucureşti, purtată între români şi turci pe 13 septembrie 1848, s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, această luptă a fost un preambul al luptei pentru Independenţa de Stat din anul 1877.
După cum se ştie, pompierii au avut pe Dealul Spirii un mare rol în lupta cu turcii, căzând la datorie pentru apărarea idealului suprem de secole al românilor, acela de a fi liberi de povara turcească şi de a trăi într-un stat demn şi independent numit România.
Pentru comemorarea eroilor pompierilor căzuţi în luptă pe Dealul Spirii, în anul 1901 a fost ridicat la Bucureşti Monumentul Eroilor Pompieri. Foarte târziu, după 52 de ani de la acest moment, ziua de 13 Septembrie a fost declarată ca fiind Ziua Pompierilor din România, începând din anul 1953.
Pentru noi, cei de azi, pompierii înseamnă nu doar cei care se luptă cu incendiile, ci şi oamenii care-şi pun vieţile în pericol în diverse situaţii de urgenţă, sau „îngerii” care ne salvează uneori din situaţii. Pentru toate acestea şi multe altele, încă de pe-acum, deşi mai sunt două zile până la Ziua Pompierilor, din partea redacţiei le transmitem un sincer şi un călduros „La mulţi ani!” bravilor pompieri din toată ţara şi în mod special celor din judeţ şi din Valea Jiului.
Anul acesta, de ziua lor, pompierii din Valea Jiului vor sărbători la Deva.
Începând cu orele 12:00, la ordinul lt. col. Viorel Demean, insp. şef în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara”, blocul de defilare constituit din circa 14 plutoane de pompieri de pe raza judeţului va defila în centrul Devei, sub privirile devenilor şi ale autorităţilor municipale şi judeţene.
Tot la acest eveniment conducerea inspectoratului judeţean pregăteşte şi decernarea de premii pentru o serie de pompieri-eroi, care, pe parcursul anului, au av