Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.
Actul normativ prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.
”Noi a trebuit să ne referim doar la ce se întâmplă cu un câine de la momentul capturării, cât durează până se va trece la eutanasiere şi care sunt etapele. (…) Un primar care nu are posibilitate să cazeze câinele, să treacă fără nicio restricţie, decât cea prevăzută de termenul impus de lege, la eutanasiere. Dacă primarul respectiv consideră că are suficienţi bani şi suficient spaţiu să ţină un număr de câini, să amâne această decizie”, a precizat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice.
Potrivit acestuia, reteritorializarea câinilor va fi exclusă conform noii legi.
Comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor au întocmit luni seară raport comun asupra acestui proiect. În raport s-a prevăzut şi posibilitatea donaţiilor pentru întreţinerea câinilor fără stăpân păstraţi în adăposturi şi, de asemenea, cea a adopţiilor de la distanţă. Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.
Actul normativ prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocu