Conducerea Universității Craiova a mutat genial la Centrul de copii și juniori. L-a pus în fruntea treburilor pe Ovidiu Stângă, fostul ei jucător care a activat peste cinci ani în fotbalul olandez, unul recunoscut pentru super-producția de talente juvenile.
Ovidiu a explicat cum intenționează să reclădească pepiniera care a dat, ani la rând, fotbaliști Științei și Naționalei. La conferința de presă la care a fost prezentat, Stângă a spus: „Voi încerca să implementez modelul olandez, să-l pliez pe specificul românesc“. Așa că am mers direct la sursă și l-am întrebat pe Stângă cum s-ar traduce modelul olandez. Răspunsul a fost succint, dar elocvent: „Fă simplul perfect, după care poți dezvolta. La noi nu există simplul perfect. Și aici mă refer la multe lucruri, de genul: să dăm o pasă cu exteriorul, când noi nu știm să lovim mingea cu latul“.
Se poate în România?
Întrebarea următoare: dacă va fi posibil de implementat pe plaiurile mioritice? „Va fi destul de greu. Să pornim de la o idee simplă: aici, jumătate din echipă învață dimineața, jumătate după-amiaza. Eu nu înțeleg cum se face programa asta școlară. Și automat cade ceea ce e în Olanda. Acolo, școala se termină la 14:15, apoi au alte activități, inclusiv fotbalul. Și o altă problemă, ciclul săptămânal, lunar și anual la un puști în România nu poate fi dezvoltat. Competiția e slab compartimentată. Jucătorul român are 3 luni și jumătate de pauză. Noi nu completăm cu turnee. Ciclul săptămânal în competiție nu pot să-l fac așa cum trebuie, pentru că îmi bagă trei intermediare. Să vă spun cum e în Olanda: PSV a terminat campionatul la nivel de copii și juniori, rămân la fotbal până când se termină școala, prin antrenamente individuale, prin turnee. Anul acesta, PSV la nivel de 16 ani a avut 5 turnee, după ce s-a terminat competiția principală. Olandezii au făcut la nivel de 16, 17, 18 și 19