Patru câini ai jandarmeriei, bine dresaţi, acţionează pe munţii noştri, salvând până acum numeroase vieţi omeneşti.
De când cu introducerea serviciului public de
„Jandarmerie Montană”, în Valea Jiului există în cadrul acestor unităţi şi câini bine dresaţi, specializaţi în salvarea de vieţi omeneşti şi în căutarea de urme în mediul montan mai ales pe timp de iarnă. Cum relaţia om-câine contează foarte mult pe munte, este normal ca aceşti câini să fie bine antrenaţi şi dresaţi, împreună cu cei care-i conduc spre cazuri dintre cele mai dificile, unele fiind uneori aproape de limita imposibilului.
„Antrenamentul special pentru astfel de câini se face atât în judeţ, la IJJ Hunedoara, dar mai ales la Sibiu, la Centrul Chinologic, unde există toate condiţiile pentru pregătirea fizică pe o anumită perioadă şi unde apoi se face şi evaluarea lor. Fiecare câine are un conductor, nu există situaţie să se despartă cei doi, astfel că şi pregătirea de la judeţ sau de la Sibiu se face în comun”, ne spune căpitanul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.
L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al jandarmeriei judeţene câţi câini dresaţi acţionează pe munţii noştri, ştiindu-se faptul că Valea Jiului are turişti atât vara, dar, mai ales, iarna, situaţii periculoase pentru cei care se aventurează spre zone neştiute pentru aceştia fiind prezente la tot pasul, inclusiv pericolul avalanşelor:
„În zona Văii Jiului acţionează patru câini de serviciu, cu specializare Salvamont. Cei patru câini sunt repartizaţi la câte un post montan (Câmpu lui Neag, Straja, Pasul Vâlcan şi Parâng). Patrupedele sunt dresate în mod special pentru a sprijini jandarmii montani în acţiunile de căutare a unor persoane rătăcite în zona montană, inclusiv persoane aflate sub zăpadă, dar şi pentru alte situaţii de căutare. Câinii au între 2 şi 4 ani şi sunt foar