Şi-au cumpărat casa mult visată aproape de oraş, însă nu s-au gândit că vor avea atâtea de suferit. Locuitorii de pe strada Abator din comuna clujeană Floreşti sunt nevoiţi să îndure mirosul provocat de mizeria care se deversează exact în râul de lângă casele lor.
Comuna tuturor posibilităţilor. Aşa a ajuns să fie numită de locuitori comuna Floreşti din judeţul Cluj. Despre problemele pe care le au cetăţenii din cea mai mare comună din România s-a tot scris, însă problemele care o caracterizează sunt legate de miros. Cu mirosul au probleme şi cetăţenii de pe strada Abator. Aceştia au avut ghinionul să-şi cumpere o casă în apropierea unui râu unde se deversează dejecțiile a sute de locuitori. Cum s-a ajuns în situaţia asta? Mai exact este vorba de un proiect realizat de Primăria Floreşti pe fonduri europene şi predat în custodia celor de la Regia Autonomă Judeţeană de Ape Someş, proiect care prevedea realizarea a două bazine colectoare de ape pluviale.
În zonă sunt două bazine mari colectoare de apă pluvială iar la o mică distanță există un bazin cu două pompe, care în momentul în care se umple şi plutitorul se ridică, la nivel începe să golească, iar o țeavă trasă ajunge în pârâul Boșor. În mod normal, ar trebui să fie apă de ploaie, însă la capăt se varsă altceva.
Acest pârău se varsă în Someş, în final. Situaţia durează de mai bine de o jumătate de an, însă autorităţile care au fost sesizate pe rând, de la Primărie, Compania de Ape Someş Tisa şi chiar Garda de Mediu trimit problema de la una la cealaltă.
„Fără discuţie, au perfectă dreptate. Acea conductă este dintr-un bazin colector de ape pluviale. Din nefericire acolo se întâmplă ceva, dar nu se întâmplă din vina Primăriei sau a primarului, pentru că lucrările, investiţiile facute de Primărie au fost date prin contract de concesionare, sunt date în exploatare către Compania de Ape Someş”, a d