TIMISOARA. Elevii de clasa a IX-a care invata in limba germana, sarba si ucraineana se afla intr-o situatie speciala. Multe astfel de clase au prea putini inscrisi. Fiind vorba de invatamantul in limba minoritatilor, se va cere derogare de la Minister pentru formarea claselor.
Dupa ultima etapa a repartizarii computerizate in clasa a IX-a o situatie speciala se inregistreaza, de exemplu, la o clasa cu predare in limba germana de la Colegiul Banatean si la clasele de la Liceul “Dositei Obradovici”, cu predare in limba sarba.
La Colegiul National Banatean, clasa de de stiinte sociale in limba germana, initial de 29 de locuri, are prea putini elevi inscrisi. Pentru ca acestia sunt elevi buni, care au obtinut nota mare la examen si care, daca acesta clasa nu se va forma, risca sa ajunga la un liceu tehnologic, singurele unde mai sunt locuri libere, Inspectoratul Scolar Judetean va cere derogare de la Ministerul Educatiei pentru a forma, totusi, aceasta clasa.
O situatie similara se intalneste si la Liceul Brediceanu, din Lugoj, acolo unde doar 12 elevi sunt inscrisi, dupa toate etapele repartizarii computerizate, la clasa in limba german. Pentru ca este singurul liceu cu predare in aceasta limba din oras, clasa se va forma, cu derogare de la Minister. In aceiasi situatie se afla si Liceul “Iulia Hasdeu”, tot din Lugoj, cu clasa de predare in limba ucraineana.
La Liceul “Dositei Obradovici” din Timisoara vor functiona, dupa acelasi model, doua clase de a IX-a, cu predare in limba sarba: una de filologie cu 10 elevi si una de matematica informatica cu doar 9 elevi. Aici nu se poate face comasarea celor doua clase pentru ca, datorita profilului diferit, programa este cu totul alta. Fiind vorba despre singurul liceu din tara cu predare in limba sarba, reprezentantii Inspectoratului Scolar cred ca vor avea parte de intelegere din partea Minist