In cadrul dezbaterii publice de astazi, maresalul regiunii Lodz din Polonia, Witold Stepien, a vorbit despre etapele pe care le-a parcurs tara sa in procesul de regionalizare, oferind exemple de conduita si eficienta celor prezenti.
Una dintre cele mai arzatoare probleme cu care se confrunta tara noastra, in materie de regionalizare, este trasarea granitelor regiunilor si stabilirea capitalelor acestora. De aici au pornit multe dintre discutiile in contradictoriu intre Consiliile Judetene. In Polonia, insa... procesul de regionalizare pare sa se fi desfasurat "ca uns".
"Sincer să fiu, capitala regiunii a fost atunci confirmată în baza unor criterii foarte clare. Cele mai mari oraşe din regiune, sau capitalele anumitor zone care erau deja capitale istorice, au devenit capitalele acestor voievodate, acestor structuri nou create. (...)", a declarat maresalul.
Au fost discutii si la ei, dar constructive
"Discuţii bineînţeles că apar în cadrul acestor procese sau chiar este de dorit să aibă loc. Este bine să se prezinte argumente, să vorbim despre faptul că regionalizarea în condiţiile acestei Europe concurenţiale de astăzi este o şansă de întărire a acestor zone, a acestor teritorii, o subliniere a intereselor majore ale lor şi în primul rând utilizarea cât mai raţionale pe care, de altfel, o şi aşteaptă Europa, a fondurilor pe care le dă. Schimbările graniţelor comunelor care au avut loc au rezultat din aşteptarile locuitorilor şi au fost situaţii care nu au stârnit prea mari controverse. A fost o chestiune mai degrabă laterală, pentru că până în 1999, în Polonia au avut loc tot felul de transformări. Discuţii mai mari a stârnit formarea de poviaturi, mai bine zis stabilirea graniţelor acestora. Să se stabilească dacă o comună care de obicei era la graniţă de care poviat să aparţină, dacă o uneau pe această com