Casa Avramide, situată în centrul oraşului Tulcea, în vecinătatea Catedralei Sf. Nicolae, constituie una dintre clădirile de patrimoniu emblematice ale oraşului de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Faptul că astăzi această casă de patrimoniu face obiectul unui proiect de restaurare-conservare finanţat cu fonduri europene, proiect aflat în derulare, ne-a determinat să întreprindem cercetări la Serviciul Judeţean Tulcea al Arhivelor Naţionale, în colecţia de documente şi fotografii a Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea, nu doar în ideea de a reconstitui istoria casei Avramide, ci şi a familiei. În acest ultim sens, am purtat discuţii cu singura rudă în viaţă a familiei, doamna Chilina Reva, fiica adoptivă a lui Albert Avramide, fiul fondatorului familiei, Alexe Avramide. Aceasta, la cei 77 de ani pe care-i are, poate să depene amintiri din acele vremuri.
Cine nu s-a întrebat măcar o dată ce poveste ascunde frumoasa casă Avramide, care dăinuie, de atâta amar de vreme, în vecinătatea Catedralei Sfântul Nicolae din oraşul Tulcea ? Mai toţi o ştiu ca fiind casa unui industriaş bogat din Tulcea, pe numele său Avramide.
*
Alexe Avramide s-a născut în 1855 – după piatra funerară, sau 1857 – după actul de căsătorie, în Ianina (Turcia în acea perioadă, Grecia azi). Părinţii săi erau Avram şi Rengina Avramide. Dacă ştim cu certitudine că era ortodox, din sursele pe care le-am studiat, acesta era albanez. La vârsta de 15 ani, având câţiva bani în buzunar, se stabileşte la Tulcea, cu gândul să facă avere. S-a angajat la un han situat pe actuala stradă Victoria, unde a lucrat până la 18-19 ani. Datorită seriozităţii şi hărniciei sale, Alexe Avramide ajunge proprietarul hanului şi începe să prospere în afaceri.
Pe 28 iulie 1890, Alexe, comerciant de profesie, se căsătoreşte cu Elvira A. Şnaidt, de religie catolică, născută în 1868 în oraşul Kar