Creşteri salariale, ieftinirea curentului electric şi a încălzirii, imaginea unui stat suveran care ţine piept forţelor din exterior şi un guvern care luptă şi forţează băncile şi companiile străine să contribuie la bunăstarea ţării, toate sunt pastile cu care guvernul premierului Viktor Orban hrăneşte Ungaria înaintea alegerilor.
Iar tratamentul funcţionează, pe hârtie cel puţin ungurii având o viaţă mai uşoară, semn că Orban este omul potrivit momentului. Însă premierul îşi duce ţara pe un drum nebătut, într-o direcţie despre care mulţi spun că este greşită.
La deschiderea sesiunii parlamentare Orban şi-a înăsprit retorica la adresa companiilor multinaţionale şi băncilor transmiţându-le că era „colonialismului“ economic şi a profiturilor ridicate a luat sfârşit. El şi-a avertizat parlamentarii – parlamentul este dominat de membrii partidului de guvernământ – să se aştepte la mai multe conflicte pe măsură ce guvernul forţează reduceri ale facturii la energie pentru gospodării şi pune presiuni pe bănci pentru a uşura povara care apasă pe cei care au credite în valută, în special în franci elveţieni, scrie Thomson Reuters.
Preţuri mai mici pentru căldură şi energie în contul companiilor străine
Partidul de guvernământ, Fidesz, a propus la începutul lunii reducerea cu 11% a preţului energiei în sezonul rece şi intenţionează de asemenea să scadă taxele plătite de gospodării. Guvernul a redus deja anul acesta cu 10% preţurile energiei şi a tăiat din iulie de asemenea cu 10% taxele plătite de cetăţeni pentru canalizare, salubritate şi aprovizionarea cu apă şi preţul gazului de butelie, notează The Wall Street Journal. Fidesz vrea, de asemenea, să controleze preţurile cărbunelui şi lemnului folosit pentru încălzirea locuinţelor. Ca în majoritatea statelor est-europene, sectorul utilităţilor din Ungaria este dominat de companii străine. @