Salmoneloza este cea mai frecventă infecţie bacteriană raportată de medici. Boala este provocată de bacteria Salmonela care trăielte în tractul intestinal al animalelor şi oamenilor infectaţi.
Familia bacteriei Salmonela include peste 2.300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop. Două dintre aceste tipuri, Salmonella Enteritidis şi Salmonella Typhimurium, sunt cele mai frecvente şi sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane. Este cunoscut de peste 100 de ani faptul că Salmonela duce la îmbolnăvire. A fost descoperită de un om de ştiinţă american, dr. Daniel E. Salmon.
Simptomele salmonelozei
Cei mai mulţi bolnavi au diaree, crampe abdominale şi febră în urmatoarele 8-72 de ore după ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greaţă şi vomă. De obicei, simptomele dispar în 4-7 zile. Cei mai mulţi bolnavi îşi revin fără tratament şi fără a consulta medicul. Totuşi, infecţiile cu Salmonela pot ameninta viaţa bolnavilor, mai ales în cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, al femeilor însărcinate şi al bebeluşilor nenăscuţi, precum şi în cazul adulţilor cu sistemul imunitar slăbit (bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi şi cei care au suferit un transplant).
Consecinţe pe termen lung
Persoanele care au diaree îşi revin complet, de obicei, deşi pot trece câteva luni până când funcţionarea intestinelor redevine normală. Un mic număr de persoane infectate cu Salmonela pot avea dureri de încheieturi, iritaţii ale ochilor şi dureri la urinare. Aceste simptome formează ceea ce se numeşte sindromul Reiter. Poate dura luni sau ani şi poate duce la artrită cronică, o boală dificil de tratat.
Cum se produce îmbolnăvirea
Salmonela se transmite, de regulă, la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor. Bacteria poate cauza toxiinfec