Box (Centura de Aur)
Pugiliştii români au reuşit să se impună în trei dintre cele şase finale la care au luat parte
Mihai Nistor a furnizat marea surpriză, după ce l-a bătut pe cubanezul Jose Larduet Gomez
S-a tras cortina peste a 38-a ediţie a Centurii de Aur, una care a amintit de vremurile de aur ale boxului românesc. Competiţia şi-a atins scopul, pugiliştii români obţinând şansa de a boxa cu sportivi de înaltă clasă, iar organizatorii o confirmare că eforturile lor n-au fost în van, prin calitatea meciurilor din ring. Ultima gală a fost una cu totul specială, cubanezii reuşind să ia patru centuri, cu cinci mai puţine decât şi-au propus, românii trei, cu două peste „speranţe“, şi moldovenii trei.
Cuba, sperietoare, Rusia, dezamăgire
Marea surpriză a acestei ediţii a fost reprezentativa Rusiei sau, mai degrabă, lipsa de rezultate a ruşilor. Deşi au debutat în forţă, după prima zi de concurs deja doi cubanezi făcându-şi bagajele în urma unor meciuri cu ruşii, esticii n-au continuat pe aceeaşi linie, câţiva dintre sportivi reuşind rezultate neaşteptate. De acest culoar au profitat românii, ajunşi cu şase pugilişti în finale şi cu şanse reale la câteva centuri, pe care le-au şi fructificat.
Gala finală a debutat cu două centuri câştigate de către cubanezi, prin Yosvani Veitia Soto şi Lazaro Alvarez Estrada (cel care s-a luptat cu trei pugilişti români şi i-a bătut pe toţi!), dar şi una pierdută de „sperietoare“ la Alexandr Riscan (l-a învins pe Gerardo Cervantes Tejeria), pentru primul titlu al moldovenilor.
Abia când s-a ajuns la categoria uşoară (60 de kilograme), publicul de la Pavilionul Expoziţional a avut motive de satisfacţie, după ce Gheorghe Cătălin l-a bătut pe Milan Fodor şi s-a aureolat campion. Au urmat victoriile lui Dimitri Galagot (meci excelent făcut de Florentin Niculescu, dar basarabeanul s-a dovedit prea pute