Seria manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Culturii Polone, la Suceava, au cuprins, pe lângă simpozionul internaţional intitulat „Bogăţia multiseculară a legăturilor istorice şi culturale polono-române”, desfăşurat pe parcursul a două zile, la Muzeul de Ştiinţele Naturii şi la Dom Polski, lansarea şi prezentarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române, editate în Polonia şi România.
Evenimentul s-a petrecut în faţa unui public numeros, format atât din români, cât şi din polonezi, unii veniţi de la mare distanţă, pentru a asista la acele momente.
Printre invitaţii speciali ai manifestării s-a numărat şi ministrul polonez Jan Stanislaw Ciechanowski – Biroul pentru veteranii de război şi persoanele persecutate, care a subliniat importanţa manifestărilor desfăşurate la finele săptămânii trecute: „Datorită acestor Zile ale Culturii Poloneze de la Suceava, datorită acestei minunate activităţi a Uniunii Polonezilor din România, bunele relaţii româno-polone au continuitate”. El i-a mulţumit deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, pentru implicarea de care a dat dovadă nu doar acum, ci în întreaga sa activitate, apoi a continuat prin a prezenta o carte-document a prieteniei româno-polone - „Iar pământul vostru a devenit casa noastră”.
„Această carte reprezintă o mulţumire adusă poporului român care ne-a primit în 1939. Ea cuprinde relatări ale polonezilor care au trecut în România, care arată cordialitatea şi bunăvoinţa românilor, care se aflau şi ei într-o situaţie foarte grea. Cartea arată cât de ameninţată era România în acel timp, cât de mare era presiunea nemţilor, de a le fi predat preşedintele şi întregul guvern polonez, şi cât de supăraţi au fost aceştia că România a permis trecerea tezaurului polonez. Ceea ce este cel mai frumos în acest album sunt mărturiile polonezilor referitoare la cum a