În cauza IMUM Medgidia, ICSID a respins în unanimitate cererea cumpărătorilor Omer Dede şi Serdar Elhuseyni de acordare a unor despăgubiri în valoare de 28,16 mil. euro şi 22.566 dolari
La trei ani de când a câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID), procesul cu S&T Oil Equipment and Machinery, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) înregistrează încă o victorie, de data aceasta în cazul IMUM Medgidia. "Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a câştigat procesul judecat la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) din Washington, iniţiat de cumpărătorii Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, în cauza arbitrală IMUM SA Medgidia, înregistrată cu nr. ARB 10/22B", a comunicat ieri Autoritatea.
Litigiul a avut ca obiect respectarea drepturilor şi obligaţiilor investitorilor izvorâte din contractul de privatizare din 2004 cu cumpărătorii Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, prin care statul român a cesionat pachetul de 69,99% acţiuni, deţinut la SC IMUM SA Medgidia - societate al cărei obiect de activitate era fabricarea maşinilor agricole, la care se adaugă un procent de 13,38% acţiuni rezultate din conversia în acţiuni a datoriilor S.C. IMUM SA Medgidia la FDFEE Electrica Dobrogea.
Contractul, desfiinţat în 2009
În septembrie 2009, AAAS a executat garanţia reală mobiliară constituită asupra pachetului de acţiuni înstrăinat, redevenind acţionarul societăţii, conform contractului. Măsura a fost aplicată în urma controlului efectuat de AAAS în perioada de monitorizare post-privatizare, moment în care s-a constatat nerespectarea de către cumpărători a obligaţiilor asumate.
Prin acţiunea introdusă la ICSID, Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, au acuzat statul român că, prin măsurile întreprinse, AAAS şi, implicit, R