Tot mai mulţi tineri renunţă la a mai urma cursuri universitare pentru că, spun ei, după absolvire nu le garantează nimeni un loc de muncă. Astfel, “fabricile de diplome” au rămas fără materie primă. La Iaşi, la sesiunea de admitere care a demarat luni, 9 septembrie, sunt 2.500 de locuri la facultăţi, atât la buget cât şi cu taxă.
Criza economică şi numărul tot mai mic al absolvenţilor de liceu care reuşesc să treacă examenul de Bacalaureat sunt doar două din cauzele care au condus la scăderea numărului de studenţi la Iaşi. A treia, şi poate cea mai periculoasă, e convingerea multor tineri că o diplomă de licenţă în buzunar nu le garantează un loc pe piaţa muncii. În condiţiile în care, pentru locurile cu taxă, un student trebuie să plătească anual între 500 şi 1.000 de euro, în funcţie de specializare, mulţi renunţă la a mai urma cursuri universitare, mai ales că, susţin ei, banii nu li se întorc după absolvire.
Deficit mare la Cuza
Situaţia e susţinută şi de cifrele statistice. Luni a debutat înscrierea la facultăţile din Iaşi, sesiunea de toamnă. La cele mai importante universităţi de stat şi private din Iaşi au rămas neocupate aproximativ 2.500 – 3.000 de locuri, atât la buget cât şi cu taxă.
Astfel, în cazul Universităţii “Cuza” numărul de studenţi înregistraţi la taxă, cu toate cele trei forme, s-a înjumătăţit. “Acum 10 ani, numărul studenţilor înscrişi la taxă zi, învăţământ la distanţă (ID) şi frecvenţa redusă (IFR) era de 5.000, anul acesta avem 2.480 de astfel de locuri, din care au fost ocupate 1.400 în sesiunea din iulie”, a declarat Vasile Isan, rectorul Universităţii “Cuza”.
Un caz concret de scădere a numărului de studenţi înmatriculaţi cu taxă se înregistrează la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA). Dacă în anii trecuţi, la forma de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă existau 1.000 d