Barack Obama: „Propunerea Rusiei, ca Siria să-și supună arsenalul de arme chimice controlului internațional, este o evoluție cu potențial pozitiv”.
Cind totul parea sa se indrepte catre o actiune militara, o propunere avansata de Rusia pare sa aduca din nou diplomatia pe lista optiunilor in Siria. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
„Propunerea Rusiei, ca Siria sa-si supuna arsenalul de arme chimice controlului international, este o evolutie cu potential pozitiv”- a spus presedintele Barack Obama, adaugind insa ca poate fi si o tactica de tergiversare. Seful executivului american a precizat ca Statele Unite vor incerca sa stabileasca in ce masura propunerea Moscovei, care a fost acceptata de Damasc este serioasa si verificabila.
Obama a spus ca propunerea Rusiei este rezultatul amenintarii Statelor Unite ca vor initia o actiune militara, ca represalii la folosirea de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad a unor arme chimice, impotriva populatiei civile, la 21 august, intr-o suburbie a Damascului. Obama a declarat presei ca s-a intretinut cu Vladimir Putin despre „ituatia din Siria la recentul Summit G20 de la St. Petersburg. “Pina acum nu am vazut astfel de gesturi” - a spus presedintele Obama, continuind „Faptul ca administratia si eu am dat dovada de determinare in aceasta chestiune a generat conversatii interesante”.
El crede ca propunerea Rusiei poate constitui o rezolvare, dar e nevoie ca presiunea sa continue, ceea ce inseamna ca presedintele Obama va continua sa ceara Congresului sa autorizeze o actiune militara. Aparent, ca raspuns la opinii exprimate in Congres ca Siria nu ar prezenta o amenintare la adresa securitatii americane, Obama a spus „Armele chimice reprezinta un pericol major pentru toate tarile si in special Statele Unite. De asta 98% din lume a spus nu unor astfel de arm