Mai sunt doar 4 luni până la intrarea oficială în perioada noului exerciţiu financiar şi România încă nu a finalizat un draft coerent de Acord de parteneriat cu Comisia Europeană, care să stabilească în mod clar priorităţile investiţionale pentru care se vor acorda cele aproape 40 de miliarde de euro în următorii 7 ani.
De aceea Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune 5 paşi importanţi/măsuri imediate pe care Guvernul ar trebui să şi-i asume în regim de urgenţă pentru a scoate onorabil România din postura de ţară incapabilă de a trimite un document “matur” care să reflecte viziune naţională de dezvoltare în următorii ani:
1. Stabilirea unui mandat politic pentru o instituţie integratoare a strategiilor sectoriale într-o unică Strategie Naţională de Dezvoltare: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de o persoană care să se bucure de susţinere politică transpartinică, cu viziune pe termen mediu şi lung asupra direcţiilor majore de dezvoltare ale României, pe lângă calităţile de specialist în domeniul fondurilor europene, ar acoperi o sarcină extrem de importantă în acest moment: elaborarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu priorităţile Strategiei Europa 2020 care să înglobeze priorităţile strategice de dezvoltare ale României în sectoarele - cheie: economie, educaţie, sănătate, administraţie, transporturi, energie, mediu, servicii sociale, fiind asumat public de către Guvern. Numai o astfel de abordare ar pune capăt şirului nesfârşit de variante de documente la care aparent lucrează în prezent Ministerele de linie fără niciun rezultat palpabil.
Portofoliul acestui Minister permite, teoretic, să gestioneze conturarea unei Strategii Naţionale de Dezvoltare. Exemplel