Schema de minimis va fi gestionată de acum încolo de Agenţiile de Dezvoltare Regională, în locul Ministerului Finanţelor, pentru a se evita situaţii ca cea de luna trecută, când sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor a fost anulată după blocarea site-ului. Se va prelungi perioada de depunere şi va scădea plafonul maxim, ca mai multe IMM-uri să beneficieze de ajutor.
„Trebuie recalibrată schema. Trebuie trecută la ADR-uri şi modificat şi plafonul. De aceea durează atât. Este posibil ca într-o lună să dăm drumul la înscrieri", au spus pentru economica.net surse guvernamentale. Perioada în care se vor putea depune cererile de ajutor va fi de 10 zile. Este posibil ca procedura să aibă unele criterii de punctaj care să avantajeze producţia, serviciile, educaţia şi cercetarea.
Totodată se reduce şi plafonul maxim de ajutor, posibil, de la 200.000 la 100.000 de euro, în ideea creşterii numărului de beneficiari.
Licitaţia din 28 august pentru ajutorul de minimis a fost anulată în aceeaşi seară de ministrul Daniel Chiţoiu, după ce participanţii - IMM-uri - au reclamat grave disfuncţionalităţi ale sistemului informatic al MFP, fapt care a împiedicat accesul unitar al firmelor la licitaţie. Vinerea trecută, Chiţoiu a anunţat că licitaţia va fi reluată în maximum zece zile, dar până acum Finanţele nu au făcut un anunţ oficial în acest sens.
Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.
Statul acordă ajutoare de minimis, în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014.
Schema de minimis va fi gestionată de acum încolo de Agenţiile de Dezvoltare Regională, în locul Ministerului Finanţelor, pentru a