Săptămâna trecută a fost începutul unei largi serii de proteste împotriva exploatării de la Roșia Montană, declanșate de transmiterea către parlament, de către guvern, a proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România. Glumița premierului Ponta, care a susținut că, deși în calitate de premier, promovează proiectul de lege, dar ca deputat va vota împotrivă, nu a făcut decât să inflameze și mai mult spiritele, adăugând la numeroasele critici care pot fi aduse proiectului și enervarea firească generată de ipocrizia și cinismul exhibat fără jenă.
Avizul MJ
Luni, 9 septembrie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că avizul MJ pentru Proiectul Roşia Montană „este pozitiv“, deşi, într-o adresă din 13 august, MJ făcuse o serie de observaţii privitoare la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Proiectul de lege – de promovarea căruia a răspuns ministrul Dan Șova – este o lungă înșiruire de inepții juridice cu privire la care Ministerul Justiției a exprimat un punct de vedere extrem de negativ. Ministerul Justiției emite în mod obligatoriu un aviz de legalitate pentru actele care sunt aprobate de guvern, aviz care se emite ultimul în seria de aprobări de la diferite ministere și doar după ce au fost rezolvate toate problemele care puteau pune în discuție legalitatea respectivelor acte. Documentul elaborat de MJ nu este propriu-zis un aviz, ci o lungă serie de observații în funcție de care inițiatorul ar fi trebuit să modifice proiectul de lege și să îl transmită, apoi, în original, alături de toate celelalte avize de la ministerele de resort, către MJ pentru obținerea avizului de legalitate. Critici