Cu ocazia summit-ului G20 de la Sankt Petersburg, care a avut loc în perioada 5-6 septembrie, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au militat pentru ca schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal să devină o practică curentă la nivel mondial.
Pe agenda discuţiilor reuniunii G20 s-a aflat şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru închiderea unor lacune în sistemul internaţional de taxe, publicat în luna iulie (Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting - BEPS).
Modificările privind legislaţia fiscală care au fost discutate în cadrul ultimului summit G20 ar urma să aibă efecte benefice asupra ţării noastre, în sensul creşterii colectării, consideră consultanţii fiscali. Echilibrarea sistemului internaţional de taxare ar putea să genereze venituri mai mari la buget, consideră Dragoş Doroş, Director în cadrul departamentului de Asistenţă Fiscală al KPMG.
În general, politicile de structurare ale companiilor multinaţionale urmăresc să "concentreze" profitul pe care îl realizează în anumite entităţi din cadrul grupului, care de obicei sunt situate în jurisdicţii cu niveluri de taxare moderate sau scăzute, arată domnia sa, precizând că statele membre OCDE au început această iniţiativă cu intenţia de a distribui în mod cât mai echitabil profitul.
Dragoş Doroş ne-a explicat: "De exemplu, dacă o companie multinaţională are o unitate de producţie într-un anumit stat, care realizează o marjă de 10% pe operaţiunile sale, iar în alt stat (la sediul central eventual) din vânzarea acelor produse se realizează o marjă de 50%, ar trebui să intre în funcţiune o cheie de distribuire care să echilibreze aceste două procente. Dacă ne gândim ca unităţile de producţie, precum şi alte entităţi care produc volum, sau necesită forţă de