Încheierea vacanţei de vară implică pregătirea unui eveniment emoţionant pentru copii, fie că aceştia revin pe băncile şcolii, fie că păşesc în clasa pregătitoare. Acomodarea se poate dovedi stresantă, dacă părinţii nu-i ajută pe cei mici în acest proces de tranziţie.
Începutul şcolii va fi mai puţin stresant pentru acei părinţi care au menţinut o minimă rutină inclusiv pe perioada lunilor de vacanţă, în funcţie de vârsta şi de personalitatea copilului, indiferent dacă este vorba despre ora de culcare, ieşitul la joacă, utilizarea calculatorului sau privitul la televizor, explică psihologul Ionuţ Ghiugan, co-fondator al platformei online www.lapsiholog.com.
Regula celor 30 de minute
Astfel, primul aspect de care părinţii trebuie să ţină cont înainte de începerea şcolii este tranziţia de la programul lejer de vacanţă la cel mai strict, pe care trebuie să-l urmeze un elev.
„Programul de somn trebuie adaptat treptat, de la o zi la alta, prin stabilirea orei de mers la culcare cu cel puţin 30 de minunte mai devreme faţă de ora la care copilul se obişnuise să încheie ziua în timpul vacanţei, până se ajunge la intervalul dorit. Esenţial ar fi ca în timpul vacanţei să nu se fi renunţat la orice fel de regulă sau de ritual, acestea fiind obişnuinţe pe care copilul trebuie să le capete din primii ani de viaţă, nu se formează cu puţin timp înainte de a începe şcoala. Singura problemă ar trebui să ţină de readaptarea la vechile obiceiuri“, conform psihologului. Una dintre cele mai eficiente metode este ca părinţii să ofere un exemplu şi să respecte, alături de copii, noua oră stabilită pentru culcare.
Fără pedepse, doar recompense
În cursul acestei tranziţii de la perioada relaxată din vacanţă la regulile pe care le presupune începutul şcolii, părinţii pot pica foarte uşor în capcana aplicării de pedepse.
Acest proces de adaptare