Socializarea este o caracteristică a firii umane, dar nivelul de sociabilitate depinde atât de moştenirea de la părinţi, cât şi de structura creierului.
Cercetătorii au descoperit de curând că două zone din creier sunt responsabile cu abilităţile noastre de a comunica deschis cu ceilalţi. Una dintre ele nu este dezvoltată la persoanele singuratice.
Caracterul social este în natura umană, susţin sociologii şi psihologii. Cu toate acestea, unii dintre noi sunt mai prietenoşi din fire, iar alţii mai solitari, preferând momentele de singurătate în locul celor cu prietenii. De fapt, aceştia din urmă au doar doi-trei prieteni cu care se văd destul de rar, şi asta mai ales la aniversări sau de sărbători.
Aceste diferenţe sunt date de bagajul moştenit de la părinţi, sunt de părere psihologii. Copiii ai căror părinţi sunt înconjuraţi mereu de prieteni şi profită de orice ocazie pentru a ieşi în colectivitate vor fi la rândul lor deschişi către formarea de relaţii noi şi vor evita pe cât posibil momentele de singurătate. La polul opus, dacă părinţii sunt mai introvertiţi şi nu prea au prieteni cu care să-şi facă vizite, nici copiii nu vor fi foarte sociabili.
Cine are fraţi are şi prieteni
Şi fraţii au o influenţă majoră asupra dezvoltării laturii sociabile a copiilor. Astfel, un copil singur la părinţi sau care are fraţi cu mult mai mici sau mai mari ori cu care nu se înţelege, va învăţa să se descurce şi să se joace singur şi îşi va dezvolta propriul univers, pe care îl va păstra şi când va ajunge la maturitate.
Dimpotrivă, atunci când sunt mai mulţi fraţi care cresc şi se dezvoltă împreună, aceştia se vor obişnui să aibă în permanenţă pe cineva cu care să comunice şi, prin urmare, vor detesta clipele de singurătate.
Suntem stimulaţi de zâmbete şi de complimente
Totuşi, chiar dacă provin din aceeaşi familie, unii copii s