Un citat din Eugen Carada, cel care a pus în 1880 bazele Băncii Naționale Române
Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a vorbit din nou despre prudență într-o perioadă în care economia țării alunecă pe tobogan, iar lipsa lichidităților de care are nevoie guvernul pentru a plăti salariile, pensiile și celelalte datorii la zi începe, iarăși, să se simtă.
Orice investiție străină ar fi, în aceste condiții, bine venită, numai că lucrurile nu sînt deloc atât de simple.
„Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor“ i-a îndemnat Isărescu pe români, citîndu-l pe Eugeniu Carada, cel care a pus în 1880 bazele Băncii Naționale Române.
Sfatul guvernatorului ar trebui, însă, auzit mai ales de liderii guvernului, care s-ar putea să recurgă la noi împrumuturi pentru a putea rambursa la timp banii împrumutați în 2010 de la Fondul Monetar Internațional, de la Uniunea Europeană și de la Banca Mondială.
În total 20 de miliarde de euro, bani pe care România a început să-i restituie încă de anul trecut.
Anul acesta trebuie să de înapoi peste un milliard de euro, din care mai bine de jumătate au fost achitați, dar mai există încă două vîrfuri în 2014 și în 2015.
„Nu făgădui decât jumătate din ceea ce poţi să faci cu uşurinţă“, a mai spus Mugur Isărescu, preluîndu-l tot pe fondatorul Băncii Naționale a României și sugerînd în subsidiar că urmează o perioadă în care politicienii poate ar trebui să se gîndească la austeritate și la investiții, iar românii în general la mai multă muncă.
Isărescu a avertizat, de altfel, încă de la începutul verii că România ar trebui să conteze „mai mult pe forța de muncă, pe terenurile agricole și pe economisirea internă”.
„Economisirea” rămîne, deocamdată, o misiune aproape imposibilă în aceeași măs