Banca Angliei, cea mai veche bancă centrală din lume, se gândeşte să renunţe la bancnotele din hârtie în favoarea bancnotelor din polimeri, urmând exemplul altor aproximativ 20 de bănci centrale din întreaga lume printre care şi România.
Banca centrală a Marii Britanii a anunţat marţi că va organiza o consultare publică timp de două luni înainte de a lua o decizie în luna decembrie dacă va adopta sau nu bancnotele din polimeri. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a introdus deja bancnotele din polimeri în 2011, pe vremea când era şeful Băncii centrale a Canadei, şi apreciază că această decizie a condus la scăderea numărului de bancnote contrafăcute.
'Bancnotele din polimeri sunt mai curate, mai sigure şi mai durabile decât cele de hârtie. De asemenea sunt mai ieftine şi mai prietenoase cu mediul. Cu toate acestea, Banca Angliei va tipări bancnote de polimeri doar dacă va fi convinsă că publicul va continua să aibă încredere în bancnotele noastre', a declarat viceguvernatorul BoE, Charles Bean.
În cazul în care va fi luată o decizie privind trecerea la bancnotele de polimeri, noile bancnote vor fi introduse treptat, cel mai devreme în 2016 cu ocazia lansării noii bancnote de cinci lire sterline pe care va apărea figura lui Winston Churchill.Banca Angliei a emis bancnote de hârtie de la crearea sa în 1694.
Primele sale bancnote tipărite au fost emise în 1853, înainte de această dată bancnotele erau scrise de mână şi semnate de unul din casierii băncii.Peste 20 de ţări din întreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, începând cu Australia în 1988, urmată de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelandă şi Canada. România a introdus primele bancnote de plastic-polimer în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare când a emis bancnota de 2.000 de lei.