În ultimii cinci ani, a crescut numărul pensionarilor în județul nostru, la fel întâmplându-se și cu numărul șomerilor. În același timp a scăzut numărul gorjenilor care au un loc de muncă stabil. Astfel, din cei 350.000 de locuitori ai județului, peste 85.000 sunt pensionari, iar 75.700 sunt angajați.
În Gorj există 85.074 pensionari, din care majoritatea lor sunt de stat, 5.746 agricultori și 2.163 veterani. În ultimii ani s-au pensionat foarte mulți dascăli, bugetari și angajați din minerit. Mulți au plecat din sistem nevoiți. Din datele puse la dispoziția noastră de către autorități, din totalul de 350.000 de locuitori ai județului Gorj, puțini peste 75.700 sunt salariați. Astfel, după un calcul simplu rezultă că în Gorj avem cu aproximativ 10.000 mai puțini angajați față de numărul de pensionari. Și dacă luăm în calcul și numărul șomerilor, situația devine dramatică. Situația nu este unicat, în multe dintre județele României întâlnindu-se astfel de diferențe. Autoritățile trebuia să găsească soluții pentru crearea unor noi locuri de muncă, soluții care întârzie să apară. Economia din Gorj este dominată de Complexul Energetic Oltenia, companie de stat alcătuită prin fuziunea Complexului Energetic Turceni, a Societăţii Naţionale a Lignitului şi a Complexului Energetic Rovinari.
Pensionări anticipate de teamă
Nesiguranța unui loc de muncă și greutatea cu care se păstrează o slujbă îi determină pe tot unii angajați să se gândească la cum pot să iasă mai repede la pensie. De la începutul anului și până în prezent, în județul Gorj s-au pensionat anticipat un număr de 156 de gorjeni, pentru care pierderea locului de muncă și nepensionarea însemnau niciun venit pentru traiul zilnic. „În Gorj, avem un număr de 85.074 de pensionari, dintre care de stat 77.076, CAP sau pensie de agricultor primesc un număr de 5.746 pensionari, IOVR-89 și 2.163 de g