De anul viitor se strânge şurubul în turism
O veste bună şi una proastă pentru investitorii din turism de pe litoral. Proiectul privind impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, nu a fost adoptat , ieri, de către Executiv, însă va fi supus, din nou, adoptării săptămâna viitoare. Surse guvernamentale au precizat că proiectul de lege nu a putut fi adoptat miercuri, deoarece nu se primiseră toate avizele necesare.
Intrarea în vigoare a impozitul forfetar a fost de două ori decalată. Iniţial, ministrul Turismului, Maria Grapini, a susţinut aplicarea acestuia încă din vara acestui an, însă termenul a fost decalat pentru octombrie, pentru ca acum să fie avansată ca dată sigură de aplicare 1 ianuarie 2014. Noul impozit forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori, pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit. „Am găsit foarte multă evaziune în turism. Coeficientul pentru staţiunile de pe litoral este de 30%, iar în Delta Dunării 45%“, a motivat ministrul. Acesta a explicat că, prin noua formă de impozitare, taxele pe care trebuie să le plătească hotelierii, sunt mult mai mici comparativ cu ce plătesc acum. Potrivit ministrului Grapini, impozitul în staţiunile constănţene va fi de aproximativ 50 de euro pentru fiecare loc de cazare pe an, la care se adaugă coeficienţi în funcţie de destinaţia turistică. Asta înseamnă că proprietarului unui hotel cu 300 de locuri de cazare va avea de plătit statului o taxă de 15.000 de euro pe an. Impozitul a provocat reacţii diferite în rândurile hotelierilor.
În timp ce unii susţin iniţiativa ministrului Grapini, alţi s-au declarat împotrivă. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism s-a declarat, însă, profund indignată de moti