Cei 15 angajați ai companiei ‘Roşia Montană Gold Corporation’ care s-au blocat în cursul zilei de astăzi în galeria Cătălina-Monuleşti solicită aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană.
Aceștia declară că se tem că nu le vor mai fi reînnoite de către companie contractele de muncă pe perioadă determinată care expiră la sfârşitul acestei luni.
În condiţiile în care mare parte din angajaţii RMGC sunt angajaţi pe perioadă determinată, iar contractele expiră la sfârşitul lunii septembrie, protestatarii se tem că acestea nu vor mai putea fi reînnoite.
Oamenii care s-au blocat în mină lucrau în schimbul I şi au anunţat, atunci când ar fi trebuit să aibă pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă.
Minerii muncesc în galerie la lucrări de conservare a acesteia.
La galerie este aşteptat să ajungă pentru a discuta cu minerii prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care şi-a exprimat public de mai multe ori susţinerea pentru proiect.
De asemenea, liderul Sindicatului ‘Viitorul Mineritului‘, Cristian Albu, a declarat că vrea să intre în galeria minieră pentru a vorbi cu cei 15 mineri.
La RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, angajaţi, cei mai mulţi, pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni.
Contractele de muncă ale angajaţilor expiră la sfârşitul lunii septembrie.
Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a precizat recent primarul comunei, Eugen Furdui.
În prezent, rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%.
De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii, potrivit estimărilor oficialilor din primărie.
Proteste timp de o lună în centrul istoric al localității Roșia Montană pentru aprobarea proiectului de lege privind miner