Exista premise puternice ca leul sa se deprecieze fata de moneda unica europeana si de dolarul american, pana la sfarsitul anului, arata o analiza a XTB Group.
Conform analizei, cursul de schimb euro/leu s-ar putea situa in jurul pragului de 4,54 lei/euro la finalul anului, in timp ce dolar/leu ar putea ajunge la 3,55 lei/dolar in aceeasi perioada.
Desi inflatia se afla pe un traseu descendent in Romania, iar ultimele estimari sustin o crestere economica de 2% pentru anul acesta, in urmatoarea perioada leul ar putea cunoaste o tendinta mai larga de depreciere, cu mici episoade optimiste.
“Scaderea pretului productiei industriale, inregistrata in ultimele luni, sugereaza ca inflatia isi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Nationala are loc sa continue in lunile urmatoare (pana la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scaderi ale dobanzii ar sustine economia reala si, in conditiile performantei bune din agricultura, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, insa, reducerea diferentialului intre dobanzile plasamentelor in Zona Euro si cele din Romania, reducand astfel atractivitatea leului pentru investitori”, explica Claudiu Cazacu, analist sef XTB Romania.
Un alt aspect care sustine ipoteza deprecierii leului in perioada urmatoare este evolutia dolarului american. Astfel, diminuarea sprijinului monetar al Rezervei Federale va orienta investitorii spre prudenta, punand presiune pe leu si pe celelalte monede central si est europene, sustine Przemys?aw Kwiecien, Analist sef al grupului XTB.
Acesta mai arata ca evolutia pozitiva a leului din prima parte a anului s-a datorat excedentului de cont curent, performanta mult peste cea din anii anteriori, beneficiind, in acelasi timp, de repere macroeconomice relativ stabile in raport cu alte tari din