Plantele sălbatice, folosite zeci de ani de oamenii din mediul rural pentru tratarea bolilor, sunt şi astăzi recomandate de fitoterapeuții moderni. Și acest lucru datorită complexului de substanțe benefice din compoziția buruienilor.
Cu leacurile băbeşti, în urmă cu sute de ani se alungau „frigurile“ şi bubele. Se foloseau fierturi din plante şi cataplasme făcute cu buruieni strânse de pe marginea drumurilor sau pe lângă casă. În prezent, plantele sălbatice sunt recomandate de fitoterapeuţi în tratamentul bolilor, precum hepatitele, în asociere cu tratamentul alopat. Pentru că și buruienile, nu doar plantele de recoltă, potenţează efectele medicinei clasice. „Cunoscute sub numele de buruieni, aceste plante sălbatice reprezintă, de fapt, adevărate izvoare naturale de vitamine, minerale, antioxidanţi, clorofilă cu efecte benefice asupra organismului uman”, subliniază fitoterapeutul Ruxandra Constantina.
Pirul şi volbura combat constipaţia
Ambele plante sălbatice, folosite în gospodăriile românești pentru hrana animalelor, sunt recomandate în tratamentul constipaţiilor rebele sau mai vechi. Fă decoct de pir dintr-o lingură de rizomi uscaţi la 250 ml de apă şi bea 3-4 căni de ceai pe zi. Are acţiune intens diuretică şi antiinflamatorie, benefică în afecţiuni ale căilor urinare. De asemenea, pirul stimulează transpiraţia şi are efect de stimulare a secreţiei biliare. În acelaşi mod poate fi consumată şi volbura, care are calităţi benefice în îmbunătăţirea digestiei şi în scăderea acidităţii gastrice.
Armurariul, leac în toxiinfecţii
Îl poţi recunoaşte după florile roşii, grupate în inflorescenţe. Armurariul creşte mai mult în părţile sudice ale ţării, în Muntenia. În medicina naturistă se folosesc fructele (seminţele) sub formă de extract. Poţi face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană cu apă, pe care