Obţin proiecte pentru organizarea deşeurilor, apoi autorităţile locale aşteaptă banii, nu mai fac nimic, iar oraşele rămân îngropate în mormane de deşeuri. Este şi cazul raionului Şoldăneşti, care a beneficiat de cel mai mare şi solid proiect privind deşeurile din R. Moldova.
Doar în prima etapa a proiectului au fost investiţi 36 de milioane de lei pentru construcţia platformelor şi procurarea containerelor. Proiectul urmează să îşi extindă aria de deservire şi pentru alte două raioane învecinate, Floreşti şi Rezina. Ironia sorţii este că proiectul urmează să se încheie abia la sfârşitul anului 2014, iar cei peste 77.000 de oameni vor fi nevoiţi şi în continuare să meargă prin "gunoiştea autorizată", care stă să astupe drumul spre Şoldăneşti.
În 2012, Întreprinderea Municipală "Regia-Apă Şoldăneşti" a beneficiat de investiţii germane consistente, prin intermediul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Autorităţile locale se pot lăuda că în prima jumătate a acestui an a fost inaugurat sediul renovat al companiei, dar nu şi cu gunoiştea care stă să blocheze drumul dinspre Şestaci spre Şoldăneşti. "Nu avem unde să mutăm gunoiştea. Cu părere de rău avem ce vedem. Nu se îngrijeşte la timp, nu se împinge gunoiul în groapă. Cum va fi finalizat proiectul, deşeurile vor fi luate, gunoiştea va dispărea", spune Svetlana Zaiţev, viceprimarul raionului Şoldăneşti.
Se lucrează la deşeuri o dată în lună
La proiect se lucrează încet, dar mormanele de gunoaie de pe marginea drumului cresc repede. Victor Bufteac, consultant de proiecte de la Germaniei (GIZ) susţine că problema deşeurilor în Şoldăneşti ţine de autorităţile locale. "Aşa se întâmplă întotdeauna după ce reuşesc să atragă un grant, se lasă totul baltă şi aşteaptă finalizarea proiectului. Pentru tot